Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hidegurkolás menete

 

 

Ragasztásos technológia

Előkészítés

A hidegburkolatok készítését ma már inkább ragasztásnak hívjuk. Ennek oka egyértelműen az, hogy általában gyárilag előkevert por alakú ragasztókat használunk a lapok és az aljzat összekötésére. Ezeket a ragasztókat csak tiszta vízzel, ill. bizonyos esetekben a ragasztóval együtt „csomagolt” folyékony adalékszerrel kell keverni. Ezzel a módszerrel a megfelelően előkészített alapfelületre kevesebb anyagfelhasználással, gyorsabban és nagy biztonsággal lehet a burkolólapot ragasztani.

A kereskedelemben ma kapható csempék, de főleg a járólapok anyagösszetételükben, méretükben, fizikai tulajdonságaikban alig hasonlítanak a korábban kaphatókhoz. Éppen ezért nagyon fontos az aljzatnak, a lapnak és a használati körülményeknek legjobban megfelelő ragasztó és fugázó anyag pontos kiválasztása.

Előkészítés
Normál beton vagy vakolt fal esetén az aljzatot alaposan portalanítsuk. Ha aljzatkiegyenlítés is készült – így a ragasztás egyszerűbbé és könnyebbé tehető – mindig tartsuk be az előírt száradási időket.


A ragasztó kiválasztása

Célszerű a feladatot pontosan meghatározni a mit, hova, milyen körülmények között akarunk ragasztani kérdések megválaszolásával. Fontos tisztázni azt is, milyenek lesznek a használati körülmények (normál vagy erősebb terhelés).

A kiválasztás szempontjai lehetnek tehát:

-fal vagy padlóburkolás,
-épületen belül vagy kívül,
-új a felület, vagy régi, meglévő burkolat,
-van e padlófűtés a helyiségben,
-a kiválasztott lap milyen anyagú,
-lakószoba, vagy vizes helyiség,
-esetleg medenceburkolásról van szó.

A különböző szempontok közül mindig az „erősebb” a meghatározó. Ezért pl. greslapot beltérben sem szabad ún. „beltéri csemperagasztó”-val leragasztani, mert a greslapnak nagyon alacsony a vízfelvétele – alig néhány százalék – és a csemperagasztó csak ún. szívó lapokhoz használható.

A „fagyálló ragasztó” szintén félreérthető megfogalmazás és sok bosszúság forrása lehet. Jól alkalmazható fagyálló lapok beltéri, vagy alacsony hőmérsékletű helyiségekbe – pl. fűtetlen kamra – történő ragasztásra, de nem szabad pl. kültéri teraszok burkolásához felhasználni.

Erre a feladatra már rugalmas, vagy más néven flexibilis ragasztóra van szükség, ami a szélsőséges hőingadozások okozta mozgásokat is képes felvenni. Gondoljunk csak egy nyári kánikulában jött hirtelen záporra, ami az átforrósodott burkolatot néhány perc alatt több tíz fokkal képes lehűteni.

A ragasztók nagy része „vékonyágyazású”, ami azt jelenti, hogy a lap alatti végleges ragasztóréteg vastagsága max. 5 mm lehet egy rétegben felhordva. Ha a felület egyenetlenségei miatt ez nem elég, két megoldás közül választhatunk: aljzatkiegyenlítőt hordunk fel, vagy vastagágyazású ragasztót választunk, amivel maximum 20 mm–ig növelhetjük a felhordható ragasztóréteg vastagságát.


A ragasztás és fugázás

A bekevert ragasztót egyenletes vastagságban, fogazott glettvassal kell felhordani az alapra, majd a lapokat enyhe ütögetéssel a helyükre igazítani. Kültérben a lapok hátát is meg kell kenni, ami viszont lassítja a munkát. Ezt elkerülhetjük folyékonyágyas ragasztó használatával, amivel biztosítható a szükséges hézagmentes ragasztás.

Mindig tartsuk be a zsákon található keverési és feldolgozási előírásokat, hogy a ragasztó azt nyújtsa, amit elvárunk tőle.

A MAPEI által gyártott ragasztók, a teljesség igénye nélkül:

KERABOND: emelt minőségű általános fagyálló ragasztó nagyon jó tapadóerővel
ADESILEX P9: rugalmas ragasztó padlófűtésre, gipszkartonra, greslap ragasztására
KERAFLEX: meglevő járólapra ragasztásnál, medenceburkolásnál
PLANOBOND: folyékonyágyas ragasztó teraszokhoz, kültéri kiegyenlítéshez
ADESILEX P4: a Planobondhoz hasonló területekre, amikor gyorsan kell dolgozni
GRANIRAPID: kétkomponensű, gyorskötő ragasztó, általában márvány és gránitlapokhoz ajánljuk
A fugázó kiválasztása
A MAPEI-nél nagyon fontosnak tartjuk a fugázóanyagot, mint látható segédanyagot. A kiválasztásnál a műszaki paramétereken kívül az esztétikai igényeknek is meg kell felelni.

A KERACOLOR fugázó minden olyan helyre megfelel, ahol a rugalmasság nem követelmény. 10 színben kapható, kikeményedés után fagyálló.
kapható.

A fugázás
Az előírt mennyiségű keverővízzel bekevert fugaanyagot a kitisztított fugába bedolgozzuk, majd a szükséges száradási idő után vízzel lemossuk a felületet és kialakítjuk a kívánt fugaképet. A KERACOLOR másnapra keményedik ki véglegesen, míg az ULTRACOLOR gyorskötő és már 4 óra múlva a kész felület járható. Az egységes színhatás és a látvány érdekében az előírásokat maximálisan be kell tartani.

Mint látható, a műszaki problémák megoldása nem egyszerű feladat. A MAPEI a folyamatos fejlesztések eredményeképpen a felmerülő kérdések mindegyikére tud válaszolni, a célnak és az igényeknek megfelelően, hogy az elkészült burkolat hosszú időn keresztül, hibamentesen tudja szolgálni a megrendelő igényeit.

 
 


Utolsó képFacebook

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Statisztika

Online: 1
Összes: 213542
Hónap: 820
Nap: 16